Voor mijn zoon heb ik een persoonsgebonden budget (PGB) bij de zorgverzekeraar voor het inkopen van professionele, verpleegkundige hulp. Dat is fijn. Dat ontzorgt mij als moeder. Zo hoef ik niet de rol van zorgprofessional op mij te nemen, wat mijn gewone moederrol ten goede komt.
Het PGB krijgen we toegekend in uren, na een ingewikkelde indicatiestelling waar je als ouder én als indicatiesteller door verschillende hoepels moet springen. Na deze zenuwslopende en tijdrovende procedure kun je als ouder weer een jaar vooruit.
De uren kan ik vervolgens inkopen bij een zorgorganisatie, maar dat biedt niet de flexibiliteit die wij (mijn zoon en ik) zoeken, dus hebben we een team van zelfstandigen (ZZP). Deze moeten voldoen aan een aantal eisen, zoals te zijn bevoegd en bekwaam. Dit wordt uiteraard gecontroleerd, bijvoorbeeld middels een AGB-code en een KvK-code.
Nu doe ik al jaren zelf de administratie voor dit PGB. Elke maand controleer ik de uren en verzamel ik de facturen opgemaakt door de verpleegkundigen. Ik vul een formulier in voor de niet-formele zorg (dat is die door een familielid bijvoorbeeld) en ik stuur alle facturen en dit formulier op naar de zorgverzekeraar. Zij keren mij uit en ik betaal de verpleegkundigen weer uit.
Maar nu moet er iets nieuws gebeuren. De regels worden regelmatig aangescherpt, ter voorkoming van fraude ofzo. Ik zal het proberen uit te leggen.
Je kan als ZZP’er twee typen AGB-codes krijgen: één op persoon en één op jouw bedrijfsnaam. De zorgverzekeraar heeft in al haar wijsheid besloten dat voor de verpleegkundigen die declareren op hun persoonlijke code de facturen voorzien moeten worden door een extra formulier. Op dat formulier vul ik de uren in die zij gemaakt hebben (die ik dus overneem van hun factuur) met het uurtarief dat daarvoor geldt (ook dit staat op de factuur) en de bijhorende periode (wat ik ook van hun factuur overneem). Dit formulier stuur ik sámen met de factuur op, waarna de zorgverzekeraar alsnog overgaat tot uitbetaling. De facturen van de verpleegkundigen met alleen een bedrijfscode kan ik nog op de ‘ouderwetse’ manier opsturen.
U zult begrijpen dat dit mij, als moeder, een hoop extra tijd kost. Tijd, die ik dus niet kan besteden aan pianospelen, aan mijn zoon of aan gewoon een boekje lezen. Ik heb de zorgverzekeraar gevraagd wat deze extra administratieve last hen en mij zal opleveren. Ik heb hierop (uiteraard) geen antwoord gekregen. Wellicht hopen ze dat ik met die maatregel minder tijd heb om kritische blogjes te schrijven.
Comments